Restoran Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

Dani bakalara

Dani bakalara – okusi i mirisi minulih vremena

Sušeni bakalar delicija je koja je, kao jedna od rijetkih, iz dalekih krajeva putem naših ljudi od mora koji su jeli kruh sa sedam kora, pronašla put do dalmatinskog stola, uspjela se tu održati i ući u tradiciju. Bakalar se u Dalmaciji jede tijekom cijelog adventa, osobito na Badnji dan, ali i na Veliki petak pred Uskrs. Odnosno, svaki blagdan kada se posti i ne jede meso.

Danas je kao najbolji važi norveški bakalar, mada su ga s jednakim užitkom među prvima sušili i kuhali Španjolci i Portugalci. Mnoštvo je i recepata za spremanje bakalara, no naše bake nisu puno eksperimentirale i držale su se provjerenih receptura za jela od bakalara kojima su posebno veselila njihova djeca i unučad. Nije ga se uvijek imalo u izobilju i dostupnog kao danas. Nekad se bakalar za Badnjak nabavljao mjesecima ranije, pažljivo čuvao na hladnom mjestu, namakao danima prije, a onda bi konačno na blagdan cijela kuća neodoljivo zamirisala. Bio pripremljen na crveno ili bjanko, bakalar je neizostavan dio blagdanskog stola, izdašno jelo obogaćeno krumpirom kojem se rijetko tko iskreno ne veseli. Nešto kasnije, prihvatili smo izradu paštete od bakalara, bakalar spremljen na portugalski, lazanje od bakalara, pa i jednako ukusni bakalar s fažolom (grahom).

Bakalar kao dio dalmatinske tradicije zaslužuje puno više od jela koje se jede dva puta godišnje. Zaslužuje češće mjesto na našim stolovima, bilo u vrijeme nekakvih svečanosti ili na običnu, neradnu nedjelju kada se okuplja obitelj. Zapravo, bakalar bi trebao biti namirnica koja okuplja obitelj i prijatelje, sve drage nam ljude, kako god bila pripremljena jer sobom nosi okuse i mirise nekih minulih vremena i ugodnih sjećanja.U to ime, mi u hotelu Pašike tijekom prosinca organiziramo Dane bakalara.

Posjetite nas, povedite obitelj i provedite ugodno vrijeme uz naš bakalar pripremljen po tradicionalnim recepturama ili u nekim novim, jednako ukusnim kombinacijama.

Dobro nam došli i dobar tek!