Restoran Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

Kraljica Jadrana – Komarča u pjenušcu

Komarča ili orada jedna je od najukusnijih jadranskih bijelih riba. Pored mogućnosti uzgoja, dobra vijest za sve gastro gurmane je da se posljednjih godina, s otopljavanjem mora, ova vrsta plivajuće poslastice jako razmnožila, ima je više nego ikada i opasno prijeti školjkama i onima koji od njih žive. Snažni zubi omogućuju joj da bez većeg problema pregrize oklop školjke ili puža i pojede ih iznutra.

Zanimljivo, ova vrlo ukusna riba koju još nazivaju i kraljicom Jadrana, je dvospolac. U prvom razdoblju spolne zrelosti je mužjak, a čim pređe težinu od 0,50 do 0,60 kg, pretvara se u ženku i tako ostaje do kraja života. Naraste do 60 cm u duljinu i može dosegnuti težinu do 10 kg. Rasprostranjena je uzduž cijelog uzobalnog dijela primorja i to bez obzira na vrstu dna. Ipak, prava su joj staništa pjeskovita i šljunkovita dna. Preferira dubine od 5 do 10 metara, dublje od 50 metara se ne spušta. Zimi se udaljuje od obale i povlači se u duboku vodu jer je osjetljiva na hladnoću.

Komarču u našim krajevima još zovu podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica i sl. Kako god je nazivali, kuhari je prosto obožavaju jer njeno ukusno i podatno meso omogućuje pripremu na milijun raznih načina. Tradicionalno, pekla se na gradelama, kuhala na lešo, dodavala uz ostale ribe u brodet ili gregadu, no suvremena gastronomija otvorila je i još bezbroj drugih mogućnosti uz dodatke koje izvrsno podnosi ne gubeći ništa od svoje ukusne posebnosti, već naprotiv, dobivajući nove, drukčije i sve bolje dimenzije.

I mi u restoranu Pašike imamo mnoštvo recepata za pripremu komarče. Ovom prilikom Vam izdvajamo jedan od njih:

Komarča u pjenušcu

Potrebno:

– komarča veličine 350-400 gr

– 1 veći ili dva, tri manja krumpira

– 1,5 dcl bijelog vina ili pjenušca

– 2 žlice ribanog sira

– 1 žlica šufigane kapule

– 1 listić zdrobljene kadulje

– 1 žličica bijelog luka

– 1 cherry rajčica

– 1/2 dcl maslinova ulja

– sol i papar po želji

Priprema:

Komarču očistiti, posoliti, popapriti te u sredinu gdje je bio drob, utiskati sitno nasjeckani bijeli luk i zaliti maslinovim uljem.

Očistiti krumpir, izrezati na tanke šnite, šufiganu kapulu staviti u škrovadu i na nju izrezane krumpire i smrvljenu kadulju. Sve posoliti, popapriti, zaliti s pola decilitra maslinovog ulja. Na vrh staviti komarču, prekriti ju aluminijskom folijom i peći. Kad je napola gotova, okrenuti je i dodati dvije polovice cherry pomice. Kad je gotov krumpir, gotova je i riba te ju je potrebno zaliti bijelim vinom ili pjenušcem i ribanim sirom. Poslužiti odmah.

Uslast!