Restoran Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

Simbol dalmatinske jeseni – Tapenada od maslina

Ako je neka biljka simbol Mediterana i Dalmacije i prva koja padne na pamet većini ljudi pri pomisli na ovaj prekrasni dio planete, onda je to maslina. Ponikla iz škrtog, kamenitog područja uz more, sposobna preživjeti i u dugim vrućim, sušnim razdobljima, bogatstvo svojih plodova donosi u nacionalne kuhinje diljem svijeta, bilo u obliku zdravog ulja, ukiseljenih ili pečenih maslina. Svježi plodovi zgodni su za zamrzavanje, pa nam je na taj način dostupna tijekom cijele godine, a ne samo u jesen kada je vrijeme njihova branja. Osim u gastronomiji, maslinovo ulje koristi se u narodnoj medicini i kozmetici.

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti, masline i maslinovo ulje postali su globalno prepoznati kao jedna od najzdravijih namirnica. Masline su bogate bakrom, željezom, kalcijem, cinkom, selenom i sadrže veće količine vitamina E te cijeli niz fitokemikalija koje štite organizam od raznih bolesti. Iako je sadržaj masti u maslinama je visok, najviše masnoća čini mononezasićena oleinska masna kiselina koju suvremena medicina dovodi u direktnu vezu sa smanjenjem rizika kardiovaskularnih bolesti. Drugi važan sastojak – oleuporin predstavlja snažan antioksidans koji utječe na smanjenje LDL kolesterola (tzv. “lošeg” kolesterola) u krvi te štiti stanice nervnog sustava od oštećenja. Treća važna supstanca je hidroksitirozol koji se dovodi u vezu sa antikancerogenim svojstvima, odnosno štiti organizam od raka.

Masline

Primjena maslina u gastronomiji svakim danom sve je bogatija. Ukiseljene masline izvrstan su dodatak salatama i kanape sendvičima, pečene su fine u kombinaciji s raznim sirevima, a sve češće postaju neizostavan dodatak raznim jelima, pa i kruhu. U našoj kuhinji obožavamo namaz od maslina – tapenadu za koju legenda kaže da je u dalmatinsku gastronomiju stigla s francuskog juga, odnosno iz Provanse. Tapenada se može raditi od zelenih i crnih maslina, a najčešće se služi na toplom tostiranom kruhu. Ukusni, pikantni i mirisni zalogaji najzdravije su predjelo ili samostalno djelo uz dodatke po želji.

Tapenada od crnih maslina

Odkoštene crne masline (oko 200 grama) stavite u blender, dodajte im filete jedne slane srdele ili inćuna, 2-3 žlice ukiseljenih kapara, sol i papar po želji te žličicu mješavine dalmatinskih/provansalskih začina. Maslinovo ulje dodavajte žlicu po žlicu dok ne dobijete namaz željene gustoće, da ne bude prerijedak, ali ni pregust. Gotov namaz spremite u staklenku s poklopcem i držite u frižideru do dva tjedna.

Napomene: Tapenadi možete dodati i bijeli luk (češnjak), ali je u tom slučaju tapenadu najbolje odmah iskoristiti jer joj taj ukusni dodatak bitno smanjuje rok trajanja. A ako volite ljuto, tapenadi slobodno dodajte malo čilija.

Uslast!