Restoran Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

Caponata – Aromatično vegetarijansko jelo mediteranske kuhinje

Kada se za neko jelo kaže da je autohtono, to između ostalog znači i da se svi sastojci od kojih je načinjeno, mogu uzgojiti ili pronaći/uloviti na tom, geografski određenom području. Jedno od takvih je caponata, jelo talijanskog naziva i sicilijanske kuhinje za koje se komotno može reći da pripada cijelom Mediteranu i širokom pojmu mediteranske kuhinje koja slovi za jednu od najzdravijih na svijetu. Svaka mediteranska zemlja za to jelo ima neki svoj naziv, ali caponata je izraz koji se i kod nas u Dalmaciji najčešće koristi za lagano, jelo od povrća čiju osnovu čine pome (rajčice), balancane (patlidžani), kapare i masline.

Caponata ne sadrži meso niti ikakav sastojak mesnog podrijetla pa ga mogu konzumirati vegetarijanci ili vegani. Iako može biti samostalno, ovo lagano, ljetno jelo, najčešće se služi kao prilog mesu ili ribi, a u vegetarijanskoj varijanti uz polpete (popečke) od povrća, na prepečenom kruhu ili s okruglicama raznih vrsta.

Ovom prigodom Vam donosimo originalni recept za caponatu s kuglicama od riže kako ju spremamo u kuhinji restorana Pašike.

Caponata s kuglicama od riže

Na malo maslinova ulja šufigati kapulu, dodati joj na kockice izrezane i oguljene rajčice i patlidžan (prethodno ga posoliti, ostaviti pola sata da pusti gorčinu i obrisati papirnatim ubrusom), nasjeckani peršin, češnjak, masline, kapare, malo kvasine, origana, papra i šećera. Šufigati na laganoj vatri i uz miješanje do željene gustoće.

Kuglice od riže

U skuhanu rižu dodati malo krušnih mrvica, jedno jaje, parmezana po želji, nasjeckanog peršina, soli i papra. Od dobivene smjese napraviti okruglice, u sredinu svake se može staviti kockica mozzarelle i frigati ih u dubokom ulju samo da dobiju boju. Servirati na posteljici od caponate.

Uslast!