Restoran Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

Divlje šparoge – prvi gastro vjesnici proljeća

Koja je Vaša prva gastro asocijacija na proljeće, na one prve dane nakon zime kada u dalmatinskom kršu procvjetaju prve ljubičice, a sunce postane ne više onako zubato i škrto, već toplo, prijatno i izdašno? Svi ćemo, zasigurno, pomisliti na nešto zeleno, jer proljeće koje život rađa to i znači, a mnogi od nas na kraljicu među divljim zelenim jestivim biljem – na šparoge!

Nutritivna i energetska vrijednost šparoga

Šparoge spadaju među najzdravije namirnice svijeta, iznimne nutritivne vrijednosti. Kako legenda kaže, zbog svog plemenitog gorkastog okusa i ljekovitih svojstava, cijenjene su još u doba Starog Rima kada su čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve. Njihova najveća nutritivna vrijednost je u bogatstvu mineralima (kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij), vitaminima (vitamin C, tiamin, vitamin B6, vitamin A) te mikroelemenata poput željeza, bakra, cinka, fluora i joda, kao i bjelančevina, ribovlavina i niacina. Sve izbalansirano što treba za zdrav organizam.

Pored velike nutritivne, šparoge odlikuje niska energetska vrijednost – 100 grama šparoga ima samo 20 kalorija, a sadrži 1,7% bjelančevina, 2,6% ugljikohidrata, 0,7% masti, dok najveći dio, čak 93% čini voda. Stoga ne čudi što su šparoge nužan dio zdravih proljetnih dijeta. Naime, njihova ljekovitost, poznata još od davnina, i znanstveno je dokazana kao potpora u liječenju anemije, diabetesa, bubrežnih kamenaca, povišenog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Imaju diuretično svojstvo, a zbog tvari glutation, smatra se snažnim antioksidansom i antikancerogenom. Poseban kompliment šparogama je njihova afrodizijačka vrijednost.

Danas imamo i uzgojene, tzv. pitome šparoge koje mogu biti zelene i bijele, no njihov okus i nutritivne vrijednosti ne mogu se mjeriti s onim divljima, ubranim na dalmatinskom kršu. Jedina im je mana što kratko traju, svega oko mjesec dana, što ih čini još dragocjenijom namirnicom.

Priprema šparoga

Nakon branja ili kupnje u svežnjevima na tržnici, šparoge operemo i prelomimo na mjestu gdje sama “pukne”. Donji dio je tvrd i stoga nejestiv, dok gornje i mekše dijelove pripremamo za milijun različitih načina – lešo s kuhanim jajima, u fritaji s pečenim jajima, s manistrom, u raznim qoicheima i prhkim pitama… Mi Vam donosimo jedan zanimljiv recept od domaćih namirnica.

Šparoge sa slanutkom i kuhanim jajima

Potrebno:

  • svežanj svježe ubranih šparoga (koliko stane u šaku)
  • 150 – 200 grama kuhanog slanutka (4-5 žlica nekuhanog) ili 1 manja konzerva (prilagodite ukusu)
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • papar, sol i kvasina po ukusu

Najprije večer prije slanutak potopimo u hladnu vodu i ostavimo preko noći da se namoči kako bi se skratilo kuhanje. Potom ga ujutro procijedimo i skuhamo u neposoljenoj vodi (sol ga otvrdne) oko sat vremena. Ako radite sa slanutkom iz konzerve, procijedite vodu i dobro ga isperite u cjediljci, sve dok se ne izgubi pojava pjene pod mlazom vode. Procijedimo ga i ostavimo hladiti. Skuhamo jaja koja stavimo u hladnu vodu i kuhamo 5-6 minuta nakon što voda proključa. Vodu prolijemo i neoguljena jaja ostavimo malo prohladiti potopljena u hladnu vodu. Za to vrijeme, skuhamo šparoge tako da ih stavimo u kipuću vodu i kuhamo 10-tak minuta. Procijedimo ih, stavimo u zdjelu, začinimo solju, paprom, uljem i kvasinom te dodamo ohlađena i izrezana jaja i slanutak, promiješati i jelo je spremno za serviranje.

Dobar tek!